Ortells és un petit poble situat a l’extrem nord-oest del terme de Morella, a la comarca dels Ports, dintre de la província de Castelló a una alçada d’uns 680 metres sobre el nivell del mar.
Coordenades WGS84 Geogràfiques:
40º 41’ 28,50’’ Nord
0º 10’ 35,30’’ Oest
Coordenades ETRS 89 UTM:
X: 738581,61080
Y: 4508316,28441
Està situat al costat del riu Bergantes, que naix a uns 12,5 km en línia recta al SSE de Morella, essent afluent del riu Guadalope, que per fi desembocarà al riu Ebre. És l’únic riu de la província de Castelló que aporta aigua a l’Ebre. A Ortells s’accedeix mitjançant la carretera CV-14, carretera autonòmica de carrilada única per cada sentit que uneix els municipis de Morella i Sorita, trobant-se a 15 Km de Morella.
És una població d’origen àrab i quan va ser conquerida pels cristians, augmentaren el nombre d’habitants i edificacions. En Blasc d’Alagó la va donar, allà per l’any 1233 a Joan d’En Brusca, també anomenat Senyor d’Albocàsser, per tal que fos repoblat. En poc temps li fou atorgada la Carta Pobla. Des d’aleshores fou part del senyoratge de la família dels Brusca, condes de Creixell, que han estat Senyors d’Ortells al llarg de molt de temps, residint a la casa-castell que hi ha a la part superior del llogaret. Fou una torre mora allà pel segle X i després de la conquesta de Morella es convertí en el Palau dels Brusca. Formava un conjunt amb la Torre del Senyor i moltes altres finques i masos dels Creixell. A mitjans del segle XIX, es van perdre els privilegis medievals i la família se n’anà, venent els terrenys que tenien a l’administrador i se n’anaren de la zona.
Ortells va ser conquerida per les tropes carlines del general Quilez el 12 d’agost de 1835.
En l’actualitat, està integrat al terme de Morella quan al BOE nº 196 de 16 d’agost de 1976 es publicà el Real Decret nº 1956 de 16 de juliol on diu que s’incorpora al municipi de Morella.
Les festes majors se celebren el dia de Sant Blai, el 3 de febrer. També celebra les festes d’estiu per la segona quinzena d’agost.
El terme d'Ortells:
Ortells es troba a la part central del terme, encara que un poc cap a l’esquerra. La forma és allargada amb orientació del sud-est al nord-oest. La CV-14 el creua en sentit vertical i vorejant al riu Bergantes.
Els límits del terme són els següents: Al nord, el terme de Palanques i Sorita; al sud, el terme de Villores i el de Xiva; a l’est, el terme de Xiva i la Dena de Castellons de Morella; i a l’oest, el terme de Villores i Palanques.
El terreny és abrupte, muntanyós i de secà la major part de la zona oriental; la resta una bonica plana fèrtil que es pot regar amb les aigües del riu Bergantes, que corre de sud a nord a poca distància del poble.
Característica és una fruita que es conreava molt i tingué fama. És la poma de “morro de llebre”. És de reduïdes dimensions i forma allargada que recorda el morro d’una llebre i de gust molt apreciat per la gent entesa. Actualment són pocs els horts on es pot trobar.
Altres aliments coneguts d’Ortells són: l’olla d’Ortells, de molta consistència, la carn a la pedra i les coquetes de panoli.
A l’agost de 1994 va haver-hi un gran incendi que va cremar una bona part del terme d’Ortells. En molt poc de temps les flames va creuar el riu i van passar per damunt del poble, això si cremant més d’una casa, a una velocitat molt gran. Es van viure hores molt dolentes i de gran preocupació, no sols per la gran destrossa sinó també perquè una persona va morir. Part del veïns es van refugiar a l’església, on no van sofrir cap mal.
La majoria del masos es troben a la part dreta del terme essent la divisòria el riu i la carretera, situant-se el poble a la vorera dreta de la carretera. Tan sols estan a l’esquerra la Torre del Senyor, el Mas de Martí, i uns terrenys que pertanyen al Mas de Blasco de Palanques.
Masos d'Ortells:
Mas de l'Aguda, Mas d'Ametla, Mas de Francesc, Mas de Grau, Maset de Marcos, Mas de Marti, Mas de Molinos, Mas de Pataquetes, Mas de Pere de Barberà, Mas d'en Ràmia, Maset d'en Ràmia, Mas de Torre Senyor, Molí d'Ortells, Molí de Serres.